Een kroonkurk die vast aan de bierfles moet blijven zitten?

Geplaatst op 05-08-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jos Oostendorp

Op 3 juli 2024 was het zover. Fabrikanten van plastic flessen en drankenkartons zijn verplicht om de dop vast te maken als deze flessen en kartons bedoeld zijn voor éénmalig gebruik. Dit alles in het kader van de Europese SUP-wetgeving.

En de kroonkurk op glazen bierflessen voor eenmalig gebruik dan?

Het kan maar zo gebeuren. Je gaat op zoek naar een parlementslid in Brussel die nog wel een project kan gebruiken, geen benul heeft van de verpakkingsketen en die vol overtuiging aangeeft dat hij op het strand al meerdere malen in een kroonkurk is getrapt, die met de scherpe randen naar boven lag, dus extra pijnlijk. En die dan aangeeft dat voor metalen blikjes al meer dan 50 jaar geleden lipjes worden gebruikt die wel vast aan het blik blijven zitten. Daarvoor trok je namelijk het lipje los van het deksel en dan had je een klein mesje in je hand, dat op het strand wel heel vervelend was. Zwerfafval? Ah, we hebben het over verpakkingsmateriaal dat door de asocialen in onze maatschappij achteloos wordt weggegooid. En deze asocialen zien alleen maar dat we er met ons allen lol aan hebben om het zwerfafval te verminderen. Waar zou Dirk de Groot zijn zonder zijn zwerfafvalveroorzakers?

Des te meer reden om voor bierflessen over te gaan op meermalige te gebruiken bierflessen, want daar hoeft de dop sowieso niet vast te blijven zitten aan de fles. Dat is voor fabrikanten veel te lastig bij het wassen van de flessen…Of moeten we dan allemaal toch maar aan de beugelfles?

foto-dop-vast-aan-fles-web

De voordelen zijn natuurlijk dat er iets minder zwerfafval is, te verwaarlozen als je kijkt naar sigarettenpeuken overigens. En je raakt je dop niet meer kwijt onderweg. Meer voordelen zie ik niet. Kortom, heel Europa aan de vastzittende dop, maar wegen deze kleine voordelen op tegen de nadelen? Dat zijn er namelijk nogal wat.

Om te beginnen, richting de 90% van de consumenten vindt deze vastzittende doppen maar onhandig. Vooral het uit de fles drinken is niet altijd fijn en het sluiten gaat dan lastiger dan bij een losse dop. Bijna altijd is het materiaal van de dop anders dan de fles (HDPE versus PET). Dus in water zinkt de dop mee met de volgelopen fles. Een heel ander nadeel is de waarde van de dop. Diverse instanties zamelen doppen in en krijgen hier geld voor om hun eigen stichting en/of vereniging te ondersteunen. En het gaat weer gemoeid met allerlei regelgeving waar het bedrijfsleven zeker niet op zit te wachten.

Kortom, vastzittende doppen lossen niet op dat we consumenten meer bewust maken dat we verpakkingsafval en dus ook doppen, niet achteloos moeten weggooien in de natuur.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl