Voor een verpakkingstechnoloog bij een verpakker van voedingsmiddelen is het elke dag een uitdaging om je in te leven in de consument en hoe deze over de verpakking denkt. Iedere dag weer zullen consumenten jouw verpakking in handen hebben, hiermee een interactie hebben en het is aan jou om dit te optimaliseren en zo continue te verbeteren.
Binnen de voedingsmiddelenindustrie gaan veel van de projecten over het verduurzamen van verpakkingen… maar hoe kom je er nou achter wat dit precies voor jouw verpakking betekent? Er wordt heel veel over geschreven en allerlei instituten en organisaties buigen zich over (nieuwe) mogelijkheden. Maar, wat nou als de eisen van de retailer of consument nog hoger zijn? Dat zij bijvoorbeeld meer willen op het gebied van recycling dan wat er op dit moment mogelijk is? Dan is de enige optie om echt te gaan kijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Een bezoek aan een kunststof sorteerder heeft mij geholpen perspectief te bieden in de wereld van recyclen anno 2021.
In de trays die wij gebruiken om vlees te verpakken wordt al 100% gebruik gemaakt van kunststof afkomstig uit de statiegeld PET flessen stroom. Deze is goed gecontroleerd en daarom in te zetten na een drastische reiniging. De trays zelf worden alleen, na gebruik, nog niet goed gerecycled. De toekomst biedt hier wel mogelijkheden voor, met een betere sortering en chemische recycling, maar dan moet er wel een product zijn waar deze trays weer in verwerkt kunnen worden. Het liefst gebruiken we het recyclaat natuurlijk weer in nieuwe trays.
Eén ding moeten we alleen niet uit het oog verliezen als verpakkingstechnoloog in de voedingsmiddelenindustrie. De verpakking heeft namelijk de belangrijke rol om de voedingsmiddelen te beschermen tijdens de gehele houdbaarheidsperiode. Op dit moment geldt nog steeds, hoe langer deze is hoe meer foodwaste we tegen gaan. Foodwaste heeft uiteindelijk meer invloed op de algehele duurzaamheid dan de verpakking en is dus een zwaardere belasting op het milieu. Hierdoor kan het streven om minder verpakkingsmateriaal toe te passen niet het enige belang zijn als hierdoor de houdbaarheidsperiode negatief wordt beïnvloed.
Voor mij is dit vak om deze redenen de uitgelezen kans om de grenzen op te zoeken. Hierin staan wij als verpakkingstechnologen aan de frontlinie om de wereld elke dag een beetje beter te maken; het opzoeken van de balans tussen vermindering van verpakkingsmateriaal versus het tegengaan van foodwaste.
Deze column wordt verzorgd door de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (www.verpakkingskundigen.nl) en is dit keer geschreven door Jolien Wechgelaar van Hilton Foods. Zij geeft de pen door aan Elina Schaaij-Guijt van de Bouter Group.