Medicijnen duurzaam verpakt

Geplaatst op 31-01-2021  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Elena Aquino

aquino-elena-vm-webNadat ik in mei dit jaar een tijdje uit de packaging engineering ben gestapt door persoonlijke omstandigheden, ben ik een aantal cursussen over duurzaamheid en verpakking gaan doen (met dank aan het KIDV). Mijn interesse was gewekt doordat ik tijdens het werken voor een groot farmaceutisch bedrijf het idee had dat duurzaam verpakken in de farmacie nog in de kinderschoenen stond.

Voor deze column ben ik dan ook gaan zoeken naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat zijn nou eigenlijk de uitdagingen bij het duurzaam verpakken van farmaceutische producten?
  • Wat is de huidige stand van zaken in de farmaceutische industrie?

Het verpakken van medicijnen wordt streng gereguleerd. De reden is dat men moet waarborgen dat het gebruikte medicijn geen negatieve reacties veroorzaakt bij een patiënt.

Strikte regulering in de farmaceutische industrie stelt dat alle materialen die gebruikt worden niet mogen migreren naar het product. Daarom wordt er al bij de ontwikkeling van het medicijn nagedacht over welke doseringsvorm voor het medicijn moet worden gebruikt en hoe de patiënt het zal gebruiken. Hierna volgen vaak dure studies van verpakking en gebruik van het medicijn, dus wijzigingen aan de verpakking nadat het medicijn is uitgebracht zijn niet gewenst.

Hoe belangrijk de initiële verpakking van het medicijn is wordt in het volgende filmpje uit 2015 duidelijk waar aan de verpakking van het schildklier medicijn Thyrax, een aanpassing was gedaan: Bijwerkingen schildkliermedicijn Thyrax - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

Voor farmaceutische bedrijven is het een uitdaging dat door efficiency eisen aan het productieproces en kleine oplages medicijn verpakkingen vaak per drie landen worden geclusterd. Dit resulteert in ruimtegebrek voor de drie talen op de verpakking met het gevolg dat men te grote doosjes en leaflets gaat gebruiken om kleine primaire verpakkingen in te pakken. Bovendien krijgen deze primaire verpakkingen een etiket in de vorm van een boekje.

Een ander nadeel is dat Nederland minder medicijnen produceert waardoor de ontwikkeling van de verpakkingen zich verplaatst naar andere landen. Juist bij het ontwikkelen van de medicijnen is het belangrijk dat duurzaamheid een rol speelt. Ik was dan ook aangenaam verrast dat diverse farmaceutische branche verenigingen met de verduurzaming van de hele productie keten bezig zijn. Ik heb dan ook met veel belangstelling dit rapport zitten lezen: Brancheverduurzamingsplan verpakkingen farmacie en zelfzorg geneesmiddelen DEF mei 2019.pdf (1).pdf te vinden op de website van het KIDV.

In mijn optiek is er genoeg te doen voor een packaging engineer. Deze kennis moet prioriteit krijgen bij de landen die verantwoordelijk zijn voor medicijn ontwikkeling… Ik wil weer snel aan het werk…

Deze column is voor VerpakkingsManagement geschreven door Elena Aquino, between jobs, open to work. Zij geeft de pen door aan Niels van Marle van KIDV.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl