Multi-materiaal zuivel verpakkingen uitdaging voor consument én recycler

Geplaatst op 04-05-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Lucy van Keulen

202405-zuivelverpakkingAls recyclingexpert kijk ik altijd met een ander oog naar verpakkingen. Ik heb beroepsmatig al miljoenen verpakkingen gezien, maar vooral vies, gedeukt en kapot; op de recycling band. Top 2 ontwerp-verbeter-tips zijn monomaterialen en maak- het- de-consument- makkelijk.

Een verpakking waar beide tips zeker niet samen komen, zijn multi-materiaal zuivelverpakkingen. Vier verschillende materialen in 1 verpakking. Ben benieuwd wie hier het credo design-voor- recycling op durft te plakken. Zulke verpakkingen zijn namelijk recycling technisch een hoofdpijn dossier. Om twee redenen: 1. De consument moet wat weten én doen voordat hij het weggooit. 2. Een combinatie van materialen die niet in 1 proces gerecycled kunnen worden.

De verpakking: Een binnenkant van foodgrade- PP plastic, eromheen een kartonnen sleeve. Vervolgens een topseal van dun plastic of metaal en een hersluitbare PET-plastic deksel.

Beginnend bij de consument; die moet weten wat hij moet doen en hij moet het doen. Ok, het staat erop, maar ik vrees dat menig Gen-Z consument dit niet onder snelheid en gemak vindt vallen…

Als een consument niks doet en de verpakking bij het PMD gooit, zit een plastic recycler met papier opgescheept, dat zijn processen verstoort. Als het al in het proces komt, want de AI sortering moet de verpakking juist herkennen. Het laseroog ‘ziet’ karton en zal hem dus vaak uit de te behouden stroom verwijderen.   

Ok, stel die eerste stap is goed gegaan, het karton is eraf. Het dunne topseal moet er idealiter af om recycling te bevorderen. Oef, bij mijn soja yoghurt scheurt die altijd met allemaal kartels en randjes los. Goed tegen lekken, slecht tegen scheiding.

Dan is de deksel van PET gemaakt en de beker van PP. Als ze los in het PMD komen, zijn deze plastics goed recyclebaar. Fijn dat ze beide transparant/ wittig zijn, dat is prettig voor recyclers!

Ik ben positief ingesteld en hou van concrete stappen vooruit. Dus hoe dan wel? Ik kreeg een lach toen ik rechthoekige zuivel- verpakkingen zag. Dat lijkt me optimaler in transport en opslag dan een ronde verpakking.

Maak de verpakking van 1 materiaal. Transparante mono -materialen kunnen beter gerecycled worden én leveren betere kwaliteit recyclaat op. Heb je als industrie zelf ook baat bij.

Bedrukken met wateroplosbare, biobased inkten, direct op het plastic. Karton er sowieso vanaf. Maak het de consument makkelijk. Ik denk dat we in de toekomst 1 QR code hebben als verpakking. Die vertelt je de voedingswaarde, je footprint, hoe je het weg moet gooien en hoe vaak het product al gerecycled is. Moeten we alleen even de wet wat voor aanpassen.

Voor een circulaire toekomst moeten we ook PP – closed loops op gaan zetten. Door een combinatie van opkomende wetgeving, achterblijvende recycling capaciteit en traditionele markt komt er een tekort aan food-grade recyclaat. Om in deze vraag te voorzien, gaan we naast PET ook food-grade PP als bron nodig hebben.

Ik denk dat mijn kinderen in 2040 hun dikwandige zuivelbekers met deksel aan de Albert bezorg drone mee terug geven.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl