Webinar ‘Labels, etiketten en adhesives in de circulaire economie’

Geplaatst op 22-06-2021  -  Categorie: Podcasts & Webinars (extern)  -  Auteur: Caroli Buitenhuis

Op woensdag 9 juni 2021 organiseerde de activiteitencommissie de webinar ‘Labels, etiketten en adhesives in de circulaire economie’. Caroli Buitenhuis introduceerde spreker Luuk Zonneveld, product manager bij Avery Dennison.

Avery Dennison is een wereldwijd bedrijf en gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van etiketten en verpakkingsmaterialen. Luuk maakt onderdeel uit van de divisie Labels & Packaging Materials.

Zij lamineren op grote rollen (op 1m en 2 m breedte) en op grote snelheid (1000 meter per minuut, in vergelijking: dit is op jaarbasis ongeveer 40x de wereld rond).

De laminatie bestaat uit papier/film of folie dat via eigen geproduceerde lijmen (water gebaseerd, hotmelts of op oplosbasis) op ‘rug papier’ of ook wel ‘release liner’ genoemd aangebracht wordt. De release liner is dus wat er over blijft nadat een etiket ervan afgehaald is.

De overgebleven release liners vormen ongeveer 37% van de gehele laminatie. Er wordt nu onderzocht hoe deze goed ingezameld kunnen worden (ism andere producenten) en gerecycled kunnen worden. De release liners bestaan uit fibers en siliconen. Via een recycling techniek (Lenzing) kunnen de fibers en siliconen gescheiden worden en kunnen de fibers weer opnieuw ingezet worden voor papier/karton.

Het aanbod uit etiketten bestaat uit meerdere materialen inclusief materialen op basis van (deels) gerecycled materiaal. Voorbeelden zijn niet alleen etiketten op basis van gerecyclede PE of PP maar ook papieren etiketten voor wijnflessen waarin reststromen uit de wijnverwerkende industrie verwerkt zijn.

Bij de composteerbare etiketten blijft de lijm nog wel een uitdaging. In een industriële composteringsinstallatie lossen de lijmen nog wel op door de hoogte van de temperatuur maar voor home composting is dit moeilijker. Hieraan wordt gewerkt o.a. i.s.m. bedrijven zoals DSM.

Tijdens de vragensessie is het gebruik van rPET etiketten op PET flessen nog besproken. De voorkeur gaat hierbij uit naar gebruik van PP of PE etiketten op PET flessen omdat deze via sink/float techniek er beter uitgehaald kunnen worden. Het gebruik van gPET etiketten kan klontvorming in de recycling veroorzaken en de aanwezige inkten zorgen ook voor ongewenste vervuiling in de PET recycling.

Meer info en terugkijken van deze webinar kan hier:

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl