Veel van ons hebben te maken met de bovenstaande uitdaging en bijna iedereen heeft er een mening over.
Hoe krijg je een optimale barrière en hoe krijg je de gewenste houdbaarheid van je levensmiddel, zonder door te schieten? Ofwel, hoe maak je nu de juiste keuzes!
Tijdens het laatste VNV webinar op 12 mei jl. werd dit thema toegelicht door Maarten Baele.
Eén van de conclusies die ons als verpakkingskundigen het meeste zal hebben aangesproken is dat verpakkingen meer beschermd als dat het verbruikt. Van alle energie nodig voor de productie van levensmiddelen, is slechts 6,5% nodig voor de primaire verpakking. Meer als de helft (51%) is nodig voor de productie van de levensmiddelen zelf en m.n. zaken als het bewaren door de consument (17%) en het koken (14%) lagen ver daarboven.
Door het balanceren van oververpakking (wat leidt tot overbodig verpakkingsafval) en onderverpakking (wat leidt tot voedselverspilling) kan de milieu-impact van een voedselverpakkingssysteem geminimaliseerd worden.
Maarten Baele studeerde in 2015 af als Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen (Levensmiddelenwetenschappen en -technologie) aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.
Momenteel is hij actief als verpakkingstechnoloog bij Vandemoortele.
In dit onderzoek is de barrière die voorzien wordt door de verpakking het sleutelwoord. Eén deel van het onderzoek behandelt de barrière van verpakkingen tegen permeatie van gassen, vocht en licht, en de impact daarvan op de kort, middellang en lang houdbare levensmiddelen. Een tweede deel behandelt het effect van de samenstelling van zogenoemde functionele barrières enerzijds en levensmiddelen anderzijds op de migratie van schadelijke substanties naar de verpakte voeding.
Het was een goed bezocht webinar met goede vragen en een inhoudelijke discussie. Kortom, iets waar we zeker mee verder willen gaan.
Hier vind je de link naar dit webinar, zodat je het nog eens kunt terug kijken.
Heb jezelf suggesties voor onderwerpen of zou je zelf iets willen vertellen over verpakkingen, neem dan contact op met een van de leden van de activiteitencommissie.
Namens deze,
Groeten,
Ton Knipscheer