Deze webinar werd aangeboden vanuit de VNV en werd georganiseerd door de VNV-Activiteitencommissie, bestaande uit: Evert Ouwerkerk (techniek), Ton Knipscheer, Marleen Roelofs, Roel Vink en Caroli Buitenhuis (moderatie).
Op woensdag 10 november 2021 organiseerde de VNV-activiteitencommissie de webinar ‘E-Commerce’. Moderator Caroli introduceerde spreker Niels Prinsen, Sr. Structural Packaging Designer bij Philips Consumer Lifestyle.
Philips is de laatste jaren voor het verzenden van hun producten zeer intensief bezig geweest met de ontwikkelingen rondom e-commerce. Onderwerp daarbij was ook om te kijken hoe ze dit een stap verder zouden kunnen brengen. Niels nam ons mee aan de hand van een aantal interessante cases.
Retail vs online
Niels gaf eerst inzicht in verschillen tussen verkoop via retail en online. In retail worden verpakkingen bijvoorbeeld wel 50x aangeraakt en zijn er maar een paar seconden om de klant te overtuigen het product aan te schaffen. Ook gebeurt handling in retail heel gestructureerd. In tegenstelling tot online: je koopt vanaf je beeldscherm, het wordt niet aangeraakt en je weet nooit of het pakketje onderop of bovenop de stapel in transport terecht komt. Bij beide is een positieve ervaring belangrijk maar bij retail is dat meer de buitenkant van de verpakking (hoe aantrekkelijk deze oogt) en bij online verkoop is een positieve ervaring tijdens het uitpakken van het product belangrijk.
Easy disposal & reuse
Philips gebruikt inmiddels zoveel mogelijk monomaterialen gebruikt en communiceert goed over wat de afvalfase van de verpakking is. Reuse wordt onderzocht en wel toegepast maar hangt af van product. In dit geval enkel een reuse-verpakking voor de duurdere laser-producten. Overigens worden er wel EPS kratten gebruikt in het transport die telkens opnieuw worden hergebruikt. In 2025 wil Philips plastic vrij zijn.
Frustration free packaging
Philips werkt veel samen met Amazon en JD.Com (China). Amazon heeft richtlijnen voor het verpakken, o.a.:
Het One Blade scheerapparaat werd voorheen in een blister verpakt, wat wel frustraties opleverden qua openen. Nu in een doos zonder omdoos met pulp trays om het product te beschermen. De gebruikte pulp is afhankelijk van het werelddeel waar het product gemaakt of verpakt wordt maar kan zijn op oa basis van gerecyclede vezels, rietsuikerstengels, bamboestengels.
Testen
Niels vertelde zelf ook testen uit te voeren om te kijken of een product, zoals bijv. de Satinelle die gevoelig is voor krasjes, wel goed aankomt bij de klant. Daarvoor test hij de verpakking met inhoud oa op trilbanken, gaat er zelf op staan, verstuurt het pakje ook naar zichzelf om te checken hoe het eruit ziet na ontvangst. Maar daarnaast vraagt Amazon ook nog om een ‘ISTA 6a certificaat’ via een extern bureau als garantie voor het beschermen van het product tijdens transport en openmaken.
Verder maakt Philips zelf mockups om bijv. te kijken of de verpakking ook door de brievenbus past.
Handling
De handling gebeurt nu nog met name handmatig omdat de aantallen nog te klein zijn (en daardoor de kosten te hoog) om dat machinaal te laten doen. Daar wordt wel naar gekeken.
Labels
Ook de labels worden handmatig geplakt. Wel perforatie in de label zodat openen makkelijk gaat.
De slides van deze presentatie kunnen vanwege bedrijfspolicy van Philips niet gedeeld worden maar leden kunnen de webinar hier terugkijken.